Er du i faresonen for å få belastningsskader? Dette er risikofaktorene
Belastningsskader forekommer i alle yrker, enten man jobber på verksted, kontor, på sykehus, i butikk eller på lager.
Denne type skader er den vanligste arbeidsrelaterte skaden vi har, og forårsaker både store smerter for arbeidstakeren såvel som å koste samfunnet, arbeidsgiver og arbeidstaker store summer hvert år.
Risikofaktorer som øker sjansen for å pådra seg belastningsskader:
Repetitative bevegelser
Dersom man utfører den samme oppgaven med de samme bevegelsene mange ganger kan dette medføre overbelastning over tid. Det kan være så små bevegelser som bruk av mus foran datamaskinen, eller produksjonsarbeideren som legger gjenstander i esker gjentatte ganger.
| Les også: Slik får du et fantastisk år - start nå! »
Uheldige arbeidsstillinger
I en del yrker bruker man armer, hender og rygg i stillinger som er langt fra optimale. Et eksempel er frisøren som jobber med armene opp og utfra kroppen ved en del oppgaver, kontorarbeideren med for høyt skrivebord som jobber med høye skuldre, eller verkstedarbeideren som bøyer og strekker seg i ubekvemme stillinger. Det skal ikke mange månedene til med uheldige arbeidsstillinger før de kan bli smertefulle og man kan utvikle slitasjeskader.
Mye bruk av muskelkraft
Om man løfter, skyver eller drar mye på jobb sliter dette på kroppen. Rygg- og skulderplager er vanlig, men også armer og ben belastes mye over tid og kan gjøre vondt.
Dårlig fysisk form og manglende trening
Det er ikke bare ved fysisk krevende arbeid man har stort utbytte av trening. Selv ved kontorarbeid vil dårlig fysisk form ofte medvirke til en dårlig holdning, som igjen belaster spesielt nakke og skuldre.
Dehydrering og dårlig kosthold kosthold
Får man i seg for lite væske kan man få hodepine, bli trøtt og ha problemer med å konsentrere seg. Spiser man for lite eller næringsfattig mat vil man også bli raskere sliten, trøtt og oppleve konsentrasjonsproblemer. Dette gjør at man oftere løfter feil, får dårligere holdning og til og med lettere kan pådra seg skader.
Jo flere av risikofaktorene som gjelder din arbeidshverdag, jo større er sjansen for slitasjeskader. Det kan ta alt fra noen få måneder til flere år før man merker problemene, og også alder spiller en stor rolle.
Hva kan man gjøre for å redusere risikoen for belastningsskader?
Både arbeidsplassen og den enkelte har ansvar for å forebygge slitasjeskader. Tilrettelegging og opplæring i riktig bruk av utstyr samt god teknikk for bruk av dette er viktig, og noe det må være et kontinuerlig fokus på. Man må avlaste hverandre, men også å minne på om å løfte riktig, eller ta PC-pauser.
Sammen bør man gå igjennom alle oppgavene som løses gjevnlig, og identifisere hvilke som belaster kroppen feil eller unødvendig. La utstyret ta så mye som mulig av belastningen. Kan man for eksempel benytte løftebord, rullebord, regulerbare arbeidsbord også videre for å gi bedre arbeidsstillinger og mindre bruk av fysisk kraft? Mange tiltak er svært rimelige og kan i tillegg til å spare kroppen for unødig belastning, også spare mye tid. Et eksempel er å lempe esker, bruskasser eller annet på en sekketralle heller enn å bære dem, et annet er å frakte tallerkener med mat på vogner heller enn å bære dem hele veien fra kjøkkenet.
Uansett hvor du jobber er det muligheter for å redusere belastningen på kroppen med smarte løsninger. Det vil føre til mindre smerter og plager, gi lavere sykefravær på arbeidsplassen og gjøre at arbeidstakere kan stå lengre i jobb. En vinn vinn for alle parter!