Slik kildesorterer du på arbeidsplassen (og sparer penger på å gjøre det)

Slik kildesorterer du på arbeidsplassen (og sparer penger på å gjøre det)


Fra og med 1. Januar 2023 ble alle bedrifter pålagt å sortere noen typer avfall - men hvordan gjør man det på best mulig måte? Her får du tipsene!

Å kildesortere slik at avfallet kan brukes til noe annet er bra for miljøet. I tillegg er det flere andre fordeler når bedriften sorterer avfallet sitt: 

Det bidrar til positivt omdømme og positive holdninger innad i bedriften, det blir ryddigere på arbeidsplassen og  - det er billigere å levere sortert avfall enn blandet avfall. Noe avfall er gratis å levere inn, og annet avfall kan du faktisk få betalt for!

Nå er bedrifter også pålagt å kildesortere matavfall, hageavfall og plastavfall. Formålet er å gjenvinne 65% denne type avfall innen 2035. For dere som bedrift betyr det at dere må tilrettelegge for sortering på arbeidsplassen, så vel som å sørge for at avfall blir levert til gjenvinningsstasjonen på riktig måte.

| Les også: Derfor overlever ikke norske bedrifter »

Få kontroll på kildesorteringen

Avfallsbeholdere for kildesortering 

Det må være enkelt å kildesortere, og å sortere ulikt avfall i ulike avfallsbeholdere eller ulike innkast krever at dere har nok antall moduler eller beholdere basert på type avfall dere produserer. Som et minimum må dere ha en beholder for matavfall, en for plastavfall og en for restavfall, men også papir bør sorteres for seg, og det samme gjelder metall, glass og eventuelt farlig avfall.

Tenk også på mengden avfall slik at dere får riktig størrelse på beholderne. Har dere lite avfall av hver type behøver dere ikke store søppeldunker, da holder det gjerne med mindre kildesorteringsskap eller moduler. 

For små beholdere gjør at det lett blir overfylt, og derfor har vi sørget for å ha et bredt utvalg av avfallsbeholdere i sortimentet slik at bedriften enkelt kan finne noe som passer. For noen holder det med en pedalbøtte med beholdere i for eksempel, mens andre trenger kildesorteringsskap med plass til store søppelsekker. 

En mann som sorterer avfall i avfallsbeholdere

Sørg for tydelig merking

Unngå unødig bruk av tid såvel som feilsortering ved å sørge for tydelig merking av de ulike beholderne og hva som skal i dem. Det samme gjelder selvsagt dersom dere også har søppelcontainere utenfor bygget.

Dekal fra Cowab, selvheftende, farget glass, grønn
Dekal organisk materiale fra Cowab

Informer om rutiner for avfallshåndtering

Like viktig som å sette opp nødvendige avfallsbeholdere er det å informere ansatte om hvilke rutiner som gjelder, og hvordan og hvorfor avfallet skal sorteres - enten det er innendørs eller utendørs. 

Finn ut hvor bedriften kan levere avfall

Det er ulike regler fra kommune til kommune for hvor og hvordan sortert avfall skal leveres. På https://sortere.no/bedrift/mottak/  finner dere informasjon om hvor dere skal levere avfallet, og også oppdaterte lover og regler rundt avfallssortering. Det finnes også selskaper som kan plukke opp avfallet hos dere og levere det, så lenge dere først har sortert det riktig.

Vær proaktiv - reduser mengden avfall

I tillegg til å sette opp passende beholdere og gode rutiner for håndtering av kildesortering, er det lurt å gå igjennom avfallet dere produserer: Kan dere ta grep som gjør at dere produserer mindre avfall? Det kan være å redusere bruken av papir, mer effektiv innkjøp og bruk av mat, mer miljøvennlig bruk av emballasje også videre. 

Ofte er det ikke så mye som skal til for å få en mer miljøvennlig arbeidsplass!

| Les også: Slik forlenger du levetiden på utstyr & innredning »

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.