Slik forhindrer du alvorlige fallulykker på arbeidsplassen
Fallulykker er dessverre høyt oppe på listen over årsaker til dødsfall og alvorlige skader på norske arbeidsplasser. Få med deg tiltakene som reduserer faren for ulykker ved arbeid i høyden, og hvordan du kan gå frem!
Over 4000 fallulykker i året
Alt for mange pådrar seg alvorlige skader fordi de jobber høyt oppe i stiger, på tak eller andre steder over bakken. I følge statistisk sentralbyrå var fall den vanligste ulykkestypen i 2019, med over 4000 tusen rapporterte tilfeller.
Mange bransjer har slurvet med sikkerheten ved å ta snarveier og å komme opp med “smarte” løsninger underveis, heller enn å på forhånd legge til rette for trygt arbeid i høyden. For å få bukt med dette har Arbeidstilsynet siden 2016 ilagt saftige gebyrer for brudd på bestemmelser om arbeid i høyden, og i tillegg er det utviklet en ny standard for fallsikring: NS 9610.
| Les også: Organiser verktøyet med riktig verkstedoppbevaring »
God planlegging er halve jobben
En av de første stegene for å ivareta arbeidernes helse er å planlegge for arbeid i høyden i god tid. Vurder potensielle risikomomenter, og forsøk så langt det er mulig å finne alternative løsninger til å få jobben gjort uten at noen må opp i høyden.
Er jobb i høyden uungåelig så se etter snublefarer, at det er mulig å jobbe fra ønsket posisjon og at man trygt kan strekke seg og bøye seg, og ikke minst at man kommer seg til og fra på en sikker måte.
Ikke glem at du også må ha planlagt en eventuell evakuering ved nødsituasjoner, slik at arbeiderne raskt og trygt kan hentes ned.
Bruk riktig utstyr
Når du har kartlagt problemområdene er det også enklere å vurdere hvilket utstyr du trenger. Det kan være verneutstyr for å forhindre klemskader og fallende objekter, som for eksempel hjelm til byggeplass og vernesko. Når ansatte må opp i høyden kan det være nødvendig med sikkerhetsseler som sikrer de ansatte ved fall og annet utstyr for fallsikring.
Sørg for at eventuelle stiger, stillaser og arbeidsplattformer er stabile og brukervennlige, og er utformet for god sikkerhet.
Man tenker kanskje først og fremst på byggebransjen når man snakker om arbeid i høyden, men de fleste arbeidsulykkene skjer innen transport og lager. Man har for eksempel behov for å utføre vedlikehold eller rengjøring av alt fra belysning til pallereoler, og har gjerne bare hoppet på en pall som har blitt hevet til ønsket høyde med truck. Slike arbeidsmetoder er svært risikable og kan føre til alvorlig personskade. Om man ikke vil kjøpe eller leie inn en lift så er det mulig å gjøre en truck om til en trygg personløfter ved hjelp av passende arbeidskurver.
Sørg for grundig opplæring i rutiner og bruk av utstyr
Det hjelper ikke om man har det beste sikkerhetsutstyret penger kan kjøpe hvis de ansatte ikke vet hvordan det skal brukes, og når det skal brukes. Gjør sikring av personell til en naturlig del av arbeidsoppgavene som utføres, og gi grundig opplæring slik at faren for feilbruk minimeres.
Det kan være alt fra å sjekke at en stige står på støtt underlag til at man skal bære utstyr og verktøy i belter eller liknende og ikke i hendende slik at man har hendene fri til å støtte seg for når man beveger seg. Det kan være riktig bruk av fallsikringsutstyr eller tunge maskiner - uansett er grundig opplæring ekstra viktig når man jobber i høyden.
| Les også: 7 strategier for bedre lønnsomhet på lageret »
Sperr av og beskytt problemområdene
Å sørge for god adgangskontroll slik at ingen får tilgang uten å være sikret og å ha gjennomgått nødvendig opplæring er en av grepene man kan gjøre for å redusere ulykker.
Det kan være nødvendig å sette opp fysiske sperrer rundt maskiner, områder med stor fallhøyde og andre problemområder. På et lager vil det for eksempel kunne være mesaniner og arbeidsplattformer eller stiger. Sett opp avsperringsgjerder ved behov, og sørg for god merking for å vasle om farlige områder eller arbeidssoner. Dersom disse områdene ikke fysisk må sperres av kan du for eksempel bruke gulvtape eller varseltape.
For mer detaljert informasjon om hvilke krav som gjelder ved arbeid i høyden ta en titt på Forskrift om utførelse av arbeid, bruk av arbeidsutstyr og tilhørende tekniske krav (ekstern lenke).