Gjør lageret klart for høysesongen - og håndtér økt volum
Få våre 5 beste tips til hvordan lageret kan håndtere økt volum i høysesongen! Lagerdriften bør til enhver tid være så effektiv som mulig, men noen perioder vil være langt travlere enn andre og legge større press på alle ledd. Selv om vi vet at det kommer snø om vinteren, blir det gjerne kaos i trafikken hvert år ved det første snøfallet (og det andre, og det tredje).
Mange restauranter reduserer menyen sin ved jul, nyttår, 17. Mai og liknende nettopp for å kunne håndtere et mye større volum enn normalt. Hva kan man så gjøre for at lageret skal fungere optimalt selv i høysesongen? Vi deler selvfølgelig våre beste tips med deg, så her er det bare å sette igang:
Gjør en vurdering av vareplassering
Sesongvarer og annet du vet det kommer til å gå mye av må plasseres nærmere pakkesonene, og være enkle å plukke. Små varer kan oppbevares i plastkasser eller bokser og plukkes med plukkvogner, mens større gods kanskje må flyttes med stabler eller truck.
Den ideelle avstanden mellom hyllene beror naturlig nok også på størrelsen til det som lagres, men også hvordan dette skal plukkes. Det vil ta noe tid å gjøre en slik gjennomgang samt endre oppsettet slik det er i dag, men mengden tid som spares når volumet øker vil være vel verdt bryet.
| Les også: Har du nedsatt hørsel uten å vite det? Se etter disse tegnene »Foreta en “helsesjekk” av utstyret
Pass på at lagerhyller, sikkerhetsutstyr, trucker, vogner og annet utstyr på lageret er i tipp topp stand og foreta vedlikehold der det er nødvendig.
Spesielt utstyr som er i bruk ofte og som skal håndtere store volum eller høy vekt - som jekketraller og stablere - er det viktig å sjekke at fungerer. På den måten reduserer du risikoen for at noe blir ødelagt midt i høysesongen, og at du må vente på deler eller nytt utstyr.
Planlegg returene
Økt volum medfører også dessverre økte returer av varer. Sørg for at lageret har rutiner på plass for å håndtere flere returer enn normalt, enten det gjelder hva som må pakkes om, kan selges som normalt, selges som B-vare, returneres til leverandør også videre.
Hvor mye må lagerføres av hva
Det er en nesten umulig oppgave: Å finne balansegangen mellom kort leveringstid ut og kort liggetid på lageret. Likevel er det fornuftig å være ute i god tid så man ikke blir tatt på senga: Vurder salgstall fra tidligere, hva var liggetiden for produktene, kontakt leverandørene for oppdaterte leveringstider samt tilgjengelighet.
Sørg for riktig og nok bemanning
Høysesongen kan medføre behov for ekstra hender, og i perioder med større trykk og mer stress vil det kunne føre til økt sykefravær.
Dersom det er behov for å øke bemanningen i en periode, så tenk over at ansettelsesprosesser for selv kortvarige engasjementer gjerne tar lengre tid enn man tror. Sørg også for å ha en plan på hvem som er ansvarlig for opplæring og hvordan denne skal foregå, både i forhold til rutiner, sikkerhet og bruk av utstyr.