Få med deg tipsene - slik får du bedre ergonomi på restauranten
Å jobbe på restaurant og storkjøkken er både stressende og sliter på kroppen. Her får du tips til noen produkter som vil bidra til bedre ergonomi i restauranten!
Ubehagelige arbeidsstillinger og tunge løft kombinert med alltid å stå på beina gjør restaurantarbeid svært krevende. Kokker og kjøkkenpersonal beveger seg mellom benker og ovner, og servitører løper mellom bord og kjøkken. Visste du at nettopp servitører og kjøkkenpersonell er blant de yrkesgruppene som tilbringer desidert mest tid på bena?
For å lette arbeidet har noen restauranter valgt å bytte fra for eksempel tunge tallerkener til lettere. Nedenfor har vi valgt ut et knippe produkter som også bidrar til bedre ergonomi på restauranten!
| Les også: Traller for alle - den store tralleguiden »
Ergonomiske hjelpemidler til restauranten
Bordvogn
Det kan være tungt å bære tallerkener med mat, og når dette gjøres i løpet av flere timer hver dag er sjansen stor for belastningsskader. Trillebord burde være selvskrevne på alle restauranter:
De lar deg enkelt ta med deg det meste du trenger for å dekke bordet, samtidig som du får en ekstra arbeidsflate. Med en bordvogn som kan heves og senkes får du også en ergonomisk arbeidshøyde og slipper å belaste nakke, rygg og skuldre mer enn nødvendig når for eksempel servietter skal brettes. Bordvogner kommer i mange varianter, og kan brukes både i selve restauranten og på kjøkkenet. En serveringsvogn i rustfritt stål er for eksempel et populært valg.
Møbeltransportør, stolvogn og bordvogn
Når det skal ryddes og du skal flytte tunge bord og stoler, er møbeltransportører, stolvogner og bordvogner praktiske. Ved å laste trallene kan du raskt og enkelt rulle bordene og stolene dit du vil, og skåner derfor kroppen for tunge belastninger. Bord må ofte flyttes og slås sammen for å tilpasses ulike gruppestørrelser, og det er derfor viktig å jobbe ergonomisk med disse arbeidsoppgavene.
Sadelstol og ståstol
Det er viktig å variere arbeidsstillingen i løpet av dagen. På kjøkkenet er det sjeldent tid til mikropauser eller å sette seg ned, men med riktig stol kan kroppen likevel få sårt tiltrengt avlastning. Sadelstoler og ståstoler gir deg en ergonomisk sittestilling og lar deg hvile føttene når du for eksempel skal skrelle poteter eller hakke grønnsaker.
Avlastningsmatte
Arbeidsmatter bidrar til bedre ergonomi på mange arbeidsplasser – og de kan brukes både på kjøkkenet og i baren. De er behagelige å stå på og gir føtter, ben, hofter og rygg god avlastning og øker blodsirkulasjonen. Se gjerne etter sklisikre arbeidsmatter og matter med skråkanter for å redusere risikoen for at noen snubler i kanten av matten.
I tillegg til en ståmatte bør du også ha komfortable sko med god demping, uansett om du er servitør, kokk eller bartender.
Sekketralle
Tunge løft er ikke uvanlig ved vareleveranser. Avhengig av hvordan varene leveres til restauranten, finnes det ulike hjelpemidler som letter arbeidet og gjør at du slipper ellers tungt arbeid. Leveres varene på paller er en jekketralle suveren fordi du enkelt og greit kan løfte og flytte varene med liten innsats.
Dersom varene leveres i kartonger, poser eller brett kan du for eksempel bruke plattformvogn eller sekketralle. Har du begrenset med lagringsplass kan en sammenleggbar sekketralle være et godt alternativ.
Har du terskler og andre hindringer i veien når du skal kjøre varene inn i restauranten, kan du benytte en praktisk terskelbro.
Hos oss finner du en mengde produkter som forbedrer ergonomien til din restaurant! Ikke nøl med å kontakte oss dersom du har spørsmål – vi er tilgjengelige på telefon, epost og chat.