Traller for alle - den store tralleguiden
En tralle er et kjærkomment hjelpemiddel på mange arbeidsplasser, den sparer tid og reduserer belastningen på kroppen. Traller finnes i svært mange varianter, her har vi satt sammen en guide slik at du enkelt kan finne den som passer best for deg.
Ordet tralle brukes om vogner med ett eller flere hjul, og derfor er det naturlig nok mange ulike traller til forskjellige formål. Uansett hvor du jobber og hvilken tralle det er snakk om vil den bidra til færre løft og dermed mye mindre slitasje på kroppen.
Over tid vil den derfor kunne gjøre stor forskjell når det gjelder å unngå smerter og belastningsskader, og den reduserer i tillegg risikoen for skader på varer og annet materiell. Trallene koster ofte ikke allverden, og de er derfor en billig investering i helsen - i tillegg til at du raskere kan frakte varer og tunge gjenstander.
| Les også: Slik setter du opp påkjøringsvern både ute og inne »
Hva man må tenke på når man velger tralle til arbeidsplassen
Størrelse og tyngde på det man skal frakteSjekk maksimal belastning og kapasitet på trallen du vurderer, er det relativt lette gjenstander du flytter på kan du nøye deg med en transporttralle som veier mindre og ikke er like kraftig som de som er beregnet for tøffere bruk. Merk også at om godset er spesielt langt eller tungt finnes det spesialtraller for dette.
Skal trallen brukes utendørs eller innendørs?
Trenger du et trillebord til restauranten for eksempel, vil du som regel trille serveringsvognen over flatt gulv, da vil de fleste hjultyper fungere bra. Trenger du derimot en sekketralle som skal brukes til både lager og utendørs er det fornuftig å velge en tralle med gummihjul eller hjul av polyuretan. Må du benytte en sekketralle opp og ned en trapp for eksempel, finnes det egne trappetraller laget for akkurat dette.
Hvilken arbeidshøyde er best for deg?
Noen traller har lasteflaten nært gulvet, dette gjelder for eksempel plattformvogner, noen lagervogner og andre traller beregnet for å transportere ekstra tungt gods. Du har kanskje derimot behov for å få varene opp i god arbeidshøyde, det kan være aktuelt på verksted, restaurant eller butikk. Eksempler på slike vogner er hyllevogner, bordvogner og lagertraller.
Traller og bruksområder
Benevnelsen tralle brukes om mange typer av vogner, vi har derfor plukket ut de mest populære til ulike bransjer slik at du enkelt kan finne den som passer for deg.
Trillebord
Et trillebord har minst en hylleplate i god arbeidshøyde. Den kan være alt fra en serveringsvogn i kantinen til en verkstedvogn eller bordvogn for bruk på hotell. Slike hyllevogner er svært anvendelige og populære da du kan bruke dem både til oppbevaring og transport, rett og slett hyller med hjul. De kan med fordel brukes også i bygg og annlegg til oppbevaring og frakt av avkapp og utstyr. Et trillebord i rustfritt stål er egnet for produksjon av mat hvor god hygiene er ekstra viktig, samt på klinikker og legekontorer.
Lagervogn og plukkvogn
Lagervogner gjør livet lettere for ansatte i dagligvarebutikker og andre butikker over hele landet, da du enkelt kan frakte varer fra lageret og inn i butikken, samt fylle i hyllene. De har oftest gitterhyller, noe som gjør at vekten på vognen holdes nede og den enkelt kan manøvreres selv om den er tungt lastet. Slike lagervogner brukes ofte også i byggevarehandel, gartneri og andre utsalgssteder slik at kunden enkelt kan frakte tungt gods ut til egen bil.
På lageret kan en plukkvogn være uvurderlig, enten du plukker, pakker og sender eller du trenger å plukke deler til produksjon og reparasjon. En plukkvogn kan være så enkel som en gitterkurv på hjul til en komplett hyllevogn med stige og holder for plukkseddel eller andre dokumenter.
Sekketralle
En sekketralle er et hjelpemiddel mange bedrifter har nytte av, da den tar liten plass og har mange bruksområder. De fleste sekketraller har to hjul og en liten lasteflate nederst som enkel kan skyves under esker, kasser, sekker og annet for transport.Den kalles også noen ganger for magasintralle eller pakketralle, og den gjør at en person raskere og tryggere kan flytte tungt gods. Du kan stable flere esker på hverandre, og jobbe på en mye mer ergonomisk måte enn ved manuell løfting og bæring.
En sammenleggbar sekketralle eller lagertralle har oppfellbar lasteplate slik at den tar enda mindre plass når den ikke er i bruk.
En spesialvariant av sekketrallen er gassflaskevogn, denne fungerer på samme måte som en jekketralle og har 2 hjul nede og håndtak øverst, men den er laget for transport av gassflasker.
Tralle for esker og bokser
En bakketralle eller esketralle er en lav vogn som oftest består av en ramme med fire hjul. Den er spesiallaget for å kunne stable og flytte kasser, bakker, esker og kartonger. Disse trallene er veldig enkle å manøvrere, og brukes ofte innen matproduksjon og storkjøkken, bakerier og liknende.
Plattformvogn og drakjerre - vogn med lasteplan
En plattformvogn er en svært allsidig tralle som er populær på verksted og lager. I sin enkleste form er det en lav og solid plattform, eller lasteplan om du vil, med fire hjul.De fleste har derimot minst et håndtak på den ene kortsiden, og mange av plattformvognene kommer med en eller flere sider eller vegger. Disse kan være heldekkende eller nettingvegger som dekker en, to tre eller alle fire sidene av trallen.
Plattformvogner kommer med eller uten brems, og med ulik lastekapasitet. Noen tåler gods på flere hundre kilo, derfor er de velegnet til bruk hvor man jobber med og må flytte på tunge gjenstander.
En drakjerre har til felles med plattformvognen at den gjerne er lav og med fire hjul, den har derimot ofte ikke vegger og den kommer med et drahåndtak.
Materialvogn
Noen ganger har man varer, materialer eller utstyr som er ekstra langt eller på annen måte er vanskelig å frakte. For eksempel er lister, rør, plater, glass også videre vanskelig å frakte på standard traller, derfor finnes det egne traller spesiallaget for disse formålene.En langgodsvogn brukes til lange varer, den har høy belastningskapasitet og passer godt i tøffe miljøer som lager og produksjon. Disse trallene for langt gods kommer ofte med fire eller seks hjul, og gjør det enkelt å frakte stolper, lister, rør og alt mulig annet langt gods.
Skal du frakte plater er det en annen type materialvogn som er mer egnet, det vi gjerne kaller plategodsvogner eller platevogn. Disse kommer i flere utførelser men felles for dem er at de oftest lar deg lagre plater som gipsplater, glass og andre materialer som er relativt tynne og store i stående stilling. Dette gir både effektiv plassutnyttelse og tryggere transport, slik at godset ikke blir ødelagt.
Trenger du mer veiledning? Ta kontakt med kundeservice hos oss i Cowab for gratis tips og råd til å velge trallen som passer for deg.
| Les også: Guide: Velg riktig arbeidsbenk til verkstedet »
Praktiske traller
Finnes i flere varianter
Transportvogn, 1500x750 mm, inkl. nedfellbare lemmer, 650 kg
Art. nr: 301811
8 650,-
eks. MVA
1 085,-
eks. MVA
Få våre beste tips rett i innboksen
Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.