Hva er ESD (statisk elektrisitet) - og når bør du unngå det?

Hva er ESD (statisk elektrisitet) - og når bør du unngå det?

Du har helt sikkert opplevd statisk elektrisitet (ESD) mange ganger i hverdagen: Når du tar av deg en ullgenser og den “knitrer” og klebrer seg til kroppen for eksempel. Kan statisk elektrisitet være farlig? Hvordan forhindrer man det? Les videre!


Hva er ESD?

ESD er en forkortelse for Electric Static Discharge - vi kaller det statisk elektrisitet. Fenomenet oppstår når en overflate får eller avgir elektroner fra andre materialer, og dermed blir elektrisk ladet. Et eksempel er når du drar en kam gjennom tørt hår. 

Noen ganger kan en slik utladning sees som en gnist. Hender avgir alltid elektroner når vi berører ting, derfor kan du oppleve å få støt når du tar i metall for eksempel. 

| Les også: Guide - velg riktig arbeidsbenk til verkstedet »

Er ESD farlig?

For de små dagligdagse utladningene er ikke ESD farlig for oss mennesker. For dagens elektronikk derimot kan det få alarmerende konsekvenser. Elektroniske komponenter blir mindre og mindre, sitter tettere sammen og er svært sårbare for utladninger. 

Eksperimenter har vist at elektronikk kan bli ødelagt ved så lave spenninger som 50 volt. Når man vet at statiske utladninger på mennesker har blitt målt opp til hele 15 000 volt blir det ekstra tydelig hvor viktig det er å forhindre ESD.


Hvordan forhindre ESD

Hvordan går man frem for å unngå statisk elektrisitet? For deg og meg i vårt daglige liv er det ikke noe vi trenger å tenke på, vi får et ubehagelig støt av og til men det er til å leve med. 

For firmaer som håndterer elektronikk derimot er det flere tiltak man kan, og bør, gjøre:

  • Les alltid alle instruksjoner og bruksanvisninger

  • Bruk ESD-sikkert utstyr og beskyttelse

  • Utnevn en ESD-ansvarlig i bedriften slik at arbeidet med dette ikke glemmes bort. Vedkommende er i tillegg ansvarlig for opplæring og bevisstgjøring rundt ESD.

  • Statisk elektrisitet øker ved tørr luft, så vær ekstra obs på vinteren når luftfuktigheten er lav. 

  • Sikre at alt ESD-utstyr fungerer som det skal og er kalibrert riktig

  • Sørg for godt renhold

  • Marker opp et område som skal være ESD-sikkert

  • Så langt det er mulig, unngå klær i syntetisk materiale

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.