Slik får du en mer ergonomisk arbeidsstilling ved arbeidsbenken

Slik får du en mer ergonomisk arbeidsstilling ved arbeidsbenken

 

Arbeidsbenken er et kjært og nødvendig hjelpemiddel i mange bransjer, enten man produserer eller reparerer. Man har gjerne det samme arbeidsbordet i år etter år, og som regel er det hvilket bord man har plass til og eventuell oppbevaringsplass over eller under benkeplassen som brukes som kriterier når man går til anskaffelse av en arbeidsbenk.

Ergonomi blir ofte utelatt i denne sammenhengen.  Kanskje oppfattes ergonomi som et “moteord” heller enn noe som har praktisk betydning, eventuelt at man tenker at det blir for komplisert og tidkrevende -  eller man undervurderer betydningen av en godt tilpasset arbeidsplass.


| Les også: Smart kontoroppbevaring - slik får du mer plass»

 

Hva er ergonomi?

Enkelt sagt kan vi si at ergonomi handler om å jobbe på en måte som gjør at man unngår belastningsskader. Arbeidsrelaterte muskel- og skjelettplager er den største enkeltårsaken til fravær i arbeidslivet! Det er derfor like viktig i et enkeltpersonforetak som i et stort konsern, og det er ofte enkle grep som skal til for å gjøre stor forskjell. 

Om du jobber ved en arbeidsbenk gjør du gjerne mange repetitative bevegelser, løfter tungt, holder armene i ubekvemme arbeidsstillinger eller bøyer rygg og nakke mens du jobber. Dette vil kunne gi både ubehag og smerter, som over tid kan bli kroniske. 

Slik får du en mer ergonomisk arbeidsstilling ved arbeidsbenken

Arbeidshøyde

Din ideelle arbeidshøyde kommer an på hvor høy du er, hva du jobber med og om du sitter eller står (eller kanskje begge deler). Se for deg at du skal kunne jobbe med avslappede skuldre og bøye deg minst mulig fremover, og ikke heise skuldrene opp når du jobber. 

Dersom du jobber med gjenstander i ulike høyder kan det være verdt å vurdere en elektrisk hev/senk arbeidsbenk. Denne lar deg også variere mellom å sitte og å stå, og er det flere som bruker samme arbeidsbord er det veldig fint å kunne tilpasse høyden til den enkelte.

Borddybde

Ikke bare høyden men også dybden på arbeidsbordet er viktig. Bordplaten må være dyp nok til å romme det du jobber med, men tenk over at du skal jobbe så nært kroppen som mulig. 

Arbeidsområdet ditt og utstyr og verktøy du bruker mye bør ikke være lengre unna enn 46 cm fra kroppen, slik at du ikke må strekke deg unødig. Ting du ikke strekker deg så ofte etter kan være opp til 60 cm fra kroppen, og det du bruker sjeldent opp til 72 cm unna. 

Derfor er det fornuftig å tenke gjennom arbeidsprosessen slik at tilgang på verktøy og utstyr er logisk plassert på verktøytavler, i skuffer, skap eller holdere i passende avstand.

Belysningens betydning for god ergonomi

Noe som ofte oversees når man gjør en vurdering av en mer ergonomisk arbeidsplass er god og riktig belysning. Dårlig belysning fører til at man tilegner seg uheldige arbeidsstillinger for å se bedre mens man jobber, i tillegg til at man blir mer sliten, kan få såre øyne og hodepine. Husk også at jo eldre du blir jo mer lys trenger du.

Det viktige å ta med seg er at arbeidsstasjonen skal tilpasses den ansatte og ikke motsatt, slik at man kan utføre jobben sin trygt, effektivt og med minimal slitasje på kroppen. 

Smart håndtering av tunge eller store gjenstander

Når man bygger, reparerer eller pakker må man gjerne snu og vende på det man jobber med. Er disse gjenstandene store eller tunge fører det til både uheldige arbeidsstillinger og unødig belastning på kroppen. Har du et høydejusterbart arbeidsbord så senk dette ned når du merker at du heiser opp skuldrene for å jobbe. 

Det finnes også arbeidsbord med uttrekkbar hylle, hyllen sitter lavere enn det vanlige arbeidsbordet slik at du kan dra ut denne ved behov når du jobber med store gjenstander.

Bonustips: Når du jobber med tunge gjenstander kan et godt tips være å skaffe en arbeidsbenk med kuleruller innfelt i bordplaten. Dette gjør at du kan flytte og snu gjenstander med mye mindre muskelkraft enn ellers. 

 

| Les også: 5 ting du kan gjøre for å samarbeide bedre på jobb»

Kilde:

CSA Z412-17 An application standard for workplace ergonomics

Arbeidstilsynet

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.