Føler du deg overveldet på jobb? Prøv disse triksene
Opplever du ofte at du ikke har hodet over vannet på jobb, maktesløshet i forhold til jobbistuasjonen og oppgaver eller negativt stress? Du er ikke alene!
En av fem har sluttet i jobben på grunn av stress, og mange flere sliter med følelsen av å være overveldet på jobb. Vi mennesker er forskjellige og reagerer ulikt på de samme situasjonene, det noen lar seg stresse av vil andre finne motiverende.
Det er heller ikke slikt at det å ha mye å gjøre eller å bli stilt krav til er ensbetydende med negativt stress - vi har behov for å bli utfordret for å beholde motivasjonen og drivkraften, samt opplevelsen av å bidra med noe.
Det negative stresset kan komme av å ha for stor arbeidsmengde, men også uforutsigbarhet i forhold til jobben, mangelen på mulighet til å påvirke egne oppgaver og egen jobbhverdag eller at arbeidsmiljøet ikke oppleves som bra.
| Les også: 5 grunner til hvorfor du bør lytte til musikk på jobb »
Stress som gjør deg syk
Vi kaller det negativt stress fordi det potensielt kan ha både psykiske og fysiske skadevirkninger, og i noen tilfeller kan de vare i flere år etter at situasjonen som forårsaket dem er løst.
Stress over tid kan utløse angst og depresjoner, smerter i nakke og rygg, hodepine og mageproblemer. I følge The Lancet Medical Journal har de som stresser på jobb opptil 23% større risiko for hjerteinfarkt, så her er det viktig å ta egen helse alvorlig om man merker symptomer på stress.
Det er slett ikke uvanlig å slite med søvnproblemer i slike perioder, faktisk viste en integra 2000 studie at en av tre sliter med å sove på grunn av jobbrelatert stress.
Nok søvn og hvile er avgjørende for helsen vår, og de potensielt dødelige konsekvensene av søvnmangel er godt dokumenterte.
Slik blir du mindre stresset på jobb
Du både vet og kjenner at stresset ikke er bra for deg, så hva kan du gjøre for å få det bedre?
Gjenkjenn stresset
Steg en er å bli bevisst på når man kjenner seg stresset etter overveldet slik at det er mulig å gjøre noe med situasjonen. Er det noen situasjoner hvor du oftere føler deg stresset enn andre?
Finn årsakene til at du føler deg stresset
Leser du artikler om stress får du ofte forslag om å gå en tur - dette er en kjempegod ide! Men den tar ikke tak i roten på problemet - hvorfor du blir stresset i utgangspunktet.
Har du for mange oppgaver du skal utføre og for liten tid? Kanskje kan noen av oppgavene kuttes ut eller effektiviseres, men er det likevel ikke nok så er det viktig at du går til din nærmeste leder og sier fra. Det samme gjelder om det er usikkerhet rundt arbeidssituasjonen eller du har for liten innvirkning på din egen arbeidshverdag.
Utgangspunktet er at arbeidsgivere skal tilrettelegge til en viss grad for abeidstakerne sine. Bedrer ikke situasjonen seg kan det være på tide å vurdere en ny jobb, å stå i en jobb som er helseskadelig for deg over lang tid kan få alvorlige konsekvenser.
Skaff deg oversikt - og prioritér
Er du en av dem som blir stresset når du ikke er ajour? Ta kontroll over situasjonen og skaff deg oversikt over hvilke oppgaver som skal løses. Prioriter dem og bestem hva som skal gjøres hvilken dag. Sett av tid hver dag til uforutsette hendelser og oppgaver. Delegér og skaff deg hjelp om du merker at det ikke er alt du rekker.
Drikk mindre kaffe
Kaffe kan forsterke følelsen av stress og rastløshet, og paradoksalt nok er det nettopp under stress mange øker inntaket av kaffe.
Koble av - hva fungerer for deg?
Finn ut hvordan du kan redusere stressfølelsen når den oppstår. For noen holder det å si til seg selv at “nå merker jeg at jeg er stresset, nå skal jeg puste dypt også ordner dette seg”. Andre går en tur, mediterer eller gjør en eller annen morsom aktivitet (for eksempel spiller fussball-spill med en kollega).
Ikke ta med jobben hjem
Om man har hjemmekontor eller jobbmail på telefonen som mange har i dag, er grensene ofte flytende mellom jobb og fritid. Bekymrer du deg i tillegg over jobbrelaterte oppgaver og situasjoner når du er hjemme, går det ut over din hardt tiltrengte tid til hvile og avkobling.
Gjør et poeng ut av at fritid skal være fritid, og slå av alarmlyder for mail og annet om du har mulighet til det. Blir du liggende og gruble over problemer på jobben? Du løser dem ikke under dyna, så vern om sovetiden din og fokuser på det som er positivt.
Bevegelse og aktivitet mot stress
Å mosjonere gjevnlig har god effekt når det gjelder å redusere stress, men selv om du ikke har mulighet til noen skikkelig treningsøkter i uka trenger du ikke legge terskelen høyt. Besøk svømmehallen, gå en tur i skogen eller luk i hagen - alt etter hva du interesserer deg for.
Kilder: AIS, The Lancet Medical Journal