Glatte veier og trapper? Dette kan du gjøre

Glatte veier og trapper? Dette kan du gjøre


Når isen fryser på blir ofte både inngangspartier, trapper og innkjørsler glatte. Da er det fort gjort å falle og skade seg enten du er liten eller stor, gammel eller ung.

De fleste av oss har nok opplevd et ublidt møte med en iskledd trapp, parkeringsplass eller vei. Enten det er hjemme, på jobb eller utenfor en butikk eller annet offentlig sted - noen dager i året går man som bambi på isen. I Oslo har legevakta gjerne rundt 50 pasienter om dagen på vinterstid med bruddskader, så det er lurt å ta sklisikring på alvor.

Brodder eller piggsko kan være en god investering for å få bedre grep på glatt underlag. Det er derimot ikke alltid de er praktiske å bruke, eller det er andre som ferdes på området slik at man uansett må gjøre andre tiltak.

| Les også: Har du nedsatt hørsel ute nå vite det? Se etter disse tegnene »

Slik kan du gjøre utsatte områder mindre glatte

For å redusere faren for et glatt inngangsparti er det lurt å måke vekk snøen med en snøskuffe. Da slipper du at snø som smelter fryser til is, og at snøen eller isen gjør at underlaget heller nedover i trappetrinn. Det er ofte likevel ikke nok, og den raskeste og enkleste måten å gjøre det mindre glatt både på trapp og vei er å strø med strøsand eller singel. Strøsand oppbevares enklest i en sandkasse eller singelkasse, spesielt praktisk for borettslag, skoler, idrettshaller, parkeringsplasser og andre offentlige steder men mindre sandkasser er populære også for andre bygg slik som eneboliger. Sandkassene kommer i mange ulike størrelser og farger, og har lokk slik at vann og snø ikke kommer inn. I tillegg er sandkassen låsbar - du kan låse den med hengelås for å hindre tilgang.

Tips: Ha en sandbøtte eller spade i sandbeholderen slik at det er enkelt å strø sanden utover ved behov. Er området som må strøs stort, kan en sandspreder være en smart investering. Dette er en vogn på to hjul som fordeler sanden utover og sparer mye tid.

Salt kan også brukes, og har den fordelen at det smelter isen. Vær likevel obs på underlaget: Bruker du salt på metalltrapper kan det forårsake rust, salt gjør også betong mer porøst, og salt vil kunne lage flekker på skifer. Salt er derimot supert på vei og i bakker.

Et profftips er å salte først også strø singel eller sand oppå for å få bedre grep raskt.

Hvem har ansvaret for strøing?

På offentlige veier er ansvaret for brøyting, strøying og salting delt mellom kommunen og Statens vegvesen. Kommunen har ansvaret for de kommunale veiene, og Statens vegvesen skal sørge for at riksveier og andre større veier er forsvarlig ivaretatt.

Kommunene kan ha supplerende bestemmelser når det gjelder brøyting og strøing, spesielt for gårdeiere. I Oslo har gårdeiere med grunn mot offentlig sted innenfor ring 1 selv ansvaret for å sørge for at det er trygt og ferdes, samt å rydde tak for snø og sette opp varsel om rasfare hvor det er en risiko for dette.

Dette gjelder også mange andre kommuner i landet, så sjekk politivedtektene der du bor slik at du vet hva du står ansvarlig for.

Også private borettslag, sentre og andre har gjerne nedfelt i vedtekstene hvem som har ansvaret for snørydding og strøing, hvordan det skal foregå og hvordan kostnadene dekkes.

Det viktigste er å være føre var før ulykken inntreffer, ved å sørge for å ha sand og/eller salt lett tilgjengelig hvor behovet typisk oppstår, samt å ha gode rutiner på hvem som skal stå for snørydding, strøing eller salting. På den måten kan du gå vintertiden trygt i møte!

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.