Den ultimate guiden: Slik velger du en ergonomisk kontorstol perfekt for deg

Den ultimate guiden: Slik velger du en ergonomisk kontorstol perfekt for deg


Om du sitter en del i løpet av arbeidsdagen er en god, ergonomisk kontorstol en av de beste investeringene du kan gjøre. Den er komfortabel samtidig som den hjelper deg med å redusere faren for belastningsskader. 

En annen fordel er at en kontorstol laget spesielt for arbeidsplasser er svært slitesterk. Disse stolene holder fasongen over tid, og justeringsmulighetene og de ulike delene er laget for å tåle daglig bruk i flere år. 

Hva er en ergonomisk kontorstol?

En ergonomisk kontorstol er laget på kroppens premisser, og skal kunne tilpasses brukeren av stolen. Den er designet for å sette din komfort og en god arbeidsstilling foran alt annet.

De senere årene har det heldigvis blitt fokus på at arbeidsoppgavene våre og miljøet vi jobber i skal tilpasses mennesket. Med andre ord: Kontorstolen skal tilpasses deg, ikke omvendt!

Uansett om du jobber på kontor eller fra hjemmekontor er det med andre ord vel verdt å bruke tid på å finne den beste kontorstolen for akkurat deg. Hos Cowab har vi jobbet med å utstyre arbeidsplasser i snart hundre år, så her får du våre beste tips til hva du bør se etter i en ergonomisk kontorstol.

| Les også: Livsviktig søvn - 9 tips for å sove bedre »

1. Kontorstolen må være laget for det antall timer du sitter hver dag

Sjekk stolens anbefalte maksimale sittetid per dag, og vurder det opp mot hvor lenge stolen vil bli brukt. Dette er viktig blant annet fordi ulike stoffer og materialer har forskjellig slitestyrke (jo høyere martindale jo større slitestyrke har materialet).

Opp til en halv arbeidsdag (4 timer)

Full arbeidsdag (8 timer)

Halvt eller helt døgn (24 timer)

De fleste går for en stol som er laget for opp til 8 timers bruk, og det er denne type stoler vi oftest anbefaler. Om du derimot bare bruker stolen til litt kontorarbeid av og til, kan du fint greie deg med en enklere stol. 

I noen tilfeller må kontorstolen tåle ekstrem bruk, for eksempel ved døgnbemannede vaktrom og liknende. Disse stolene må også ha svært mange justeringsmuligheter, da de som regel blir brukt av flere ulike personer i løpet av en uke. For slik bruk anbefaler vi alltid en 24-timers stol, dette er særdeles komfortable stoler som tåler en brukervekt på opp til 200 kg.

2. Kontorstolen må ha god ryggstøtte

Noe av det viktigste for en behagelig kontorstol er at den byr på god støtte for ryggen din. De fleste foretrekker en kontorstol med høy rygg, som er formet etter kroppen. 

Kontorsstol

Kontorstol hvor korsryggstøtten kan reguleres med luftpumpe

Har du mye svai i ryggen er det ekstra viktig med en ergonomisk utforming, og noen stoler er til og med utstyrt med regulerbar korsryggstøtte.

Lar stolen deg flytte ryggen opp og ned er det også mye enklere å finne den perfekte sittekomforten.

3. Stolen må kunne tilpasses din høyde

Stort sett alle kontorstoler er justerbare i høyden, men er du ekstra høy eller ekstra lav er det lurt å sjekke maks høyde eller minste mulige høydeinstilling. Du skal kunne sitte med begge føttene plantet i gulvet, og ha knærne i ca 90° vinkel. 

4. Finn en stol med  passende setebredde og dybde

Kontorstoler kommer i ulike bredder i både sete og rygg for at du skal kunne finne en som passer din kropp. Kontorstoler med en smalere profil har gjerne en setebredde på 450-480 mm brede, mange kvinner synes disse stolene passer dem godt. En setebredde på 480-500 passer de aller fleste. Har du behov for en kontorstol med ekstra god bredde så velg gjerne en stol med  mellom 500 og 560 mm sittebredde.

Setedybden er også viktig for å få god støtte for lårene. På en del stoler kan setet skyves frem og tilbake og dermed tilpasses brukeren. 

5. Velg en kontorstol trukket i et praktisk og behagelig materiale

Kontorstoler er trukket i enten stoff, skinn eller kunstskinn, og noen stoler kommer med en rygg trukket i nettingstoff. Hvilken som passer deg best er både smak og behag, men kommer også an på hvor du jobber. 

De fleste foretrekker en polstret kontorstol trukket i et slitesterkt og behagelig stoff, da disse puster godt og er behagelige i de fleste temperaturer. En kontorstol med nettingrygg lar luften sirkulere enda bedre, men har naturlig nok mindre polstring.

En kontorstol i skinn eller i kunstskinn er lett å tørke av og holde fri for støv og smuss, noe som kan være praktisk på arbeidsplasser hvor det er et problem. 

| Les også: Føler du deg overveldet på jobb? Prøv disse triksene »

6. En god ergonomisk kontorstol bør følge dine bevegelser

Mange ergonomiske kontorstoler i dag kommer med synkronvipp, også kalt synkronteknikk.

Det betyr at du kan slå på en vippefunksjon hvor ryggen og setet følger bevegelsene dine fremover og bakover. Stolene kan ved behov låses i ulike stillinger, men vi anbefaler at du primært har på synkronvippen.

Inspirationsbild

7. Stolens nakkestøtte og armlener bør være justerbare

En kontorstol må ikke ha armlener, men mange synes det er behagelig å kunne hvile armene av og til. Velg primært en kontorstol med justerbare armlener, er armlenene for lave tilbyr de ikke nok støtte, er de for høye blir du sittende med hevede skuldre, noe som kan føre til smerter og slitasje.

Tilsvarende bør en eventuell nakkestøtte kunne flyttes opp og ned, slik at den passer til høyden din. 

Alternative kontorstoler - et godt supplement til den klassiske kontorstolen

Å variere arbeidsstillingen din er det absolutt beste du kan gjøre for kroppen. Har du mulighet til å bytte mellom å sitte og å stå er det å foretrekke, men om det ikke er mulig kan du også velge å bytte mellom en tradisjonell kontorstol og en aktiv stol.

Balansestol: En balansestol kalles gjerne for en aktiv stol, da den aktiverer og styrker sete- og ryggmusklene dine. Et eksempel på en slik stol er det vi kaller for en pilatesstol. Denne har et luftfylt sete slik at du får den samme effekten som om du sitter og balanserer på en pilatesball.

Sadelstol: En sadelstol hjelper deg med å sitte rett i ryggen, og reduserer spenninger i skuldre, nakke og korsrygg. I tillegg blir blodsirkulasjonen i beina bedre.

Å sitte godt når man arbeider handler både om helse og trivsel. Sitter du ubehagelig går det på bekostning av både konsentrasjon og effektivitet, i tillegg til at du kan pådra deg belastningsskader.

Bli enda mer aktiv med kontormølle og kontorsykkel


Om du kjenner på at du ikke er i så mye bevegelse i løpet av en dag som du skulle ønske kan du faktisk trene ved kontorpulten. Nå finnes det både gåmøller spesielt beregnet for bruk ved skrivebordet, så vel som kontorsykler som lar deg sykle mens du jobber.

Ergonomisk tilbehør til kontoret

En god kontorstol er alfa og omega for en ergonomisk arbeidsstilling, men det er mer du kan gjøre for å jobbe komfortabelt. 

Avlastningsmatte: En god avlastningsmatte gjør godt om du har et elektrisk hev og senkbart skrivebord slik at du kan stå å jobbe av og til. 

Fothviler: En fothviler eller fotstøtte gir bedre blodsirkulasjon og gjør at du belaster korsryggen mindre mens du arbeider.

Monitorarm: En monitorarm eller skjermstativ som det også kalles er en holder for pc-skjermen din. Denne lar deg enkelt tilpasse høyde og vinkel på skjermen eller skjermene slik at nakken får en bedre arbeidsstilling. 

Å sitte godt når man arbeider handler både om helse og trivsel. Sitter du ubehagelig går det på bekostning av både konsentrasjon og effektivitet, i tillegg til at du kan pådra deg belastningsskader. 

Når du har gått til anskaffelse av en komfortabel og ergonomisk kontorstol er det viktig å ta seg tid til å bli kjent med innstillingene, og tilpasse stolen til kroppen din. På den måten får du mest mulig ut av den nye stolen din, og du vil fort merke forskjellen!

| Les også: Når nettbutikken vokser - slik effektiviserer du »

Få våre beste tips rett i innboksen

Få nye bloggartikler med tips til hvordan du kan effektivisere bedriften din og mye mer. Du er samtidig først ute med tilgang til aktuelle tilbud og nyheter.
Vennligst vent...
Det er helt gratis å være påmeldt, og du kan når som helst avslutte abonnementet ved å klikke på avmeldingslinken i nyhetsbrevet.